Wednesday, November 4, 2009

‘ILMU’ Just Lillahita’ala


Hahaha.. bestnyerr.. selesai pun exam aku..
Lepas ni nak buat ape ye.. ermmmm..
Nak tidur setahun..
Nak makan sampai boncet..
Nak main game bola PES 2009 sampai laptop rosak..
Merdekaaaaaa……!!!Salam imtihan buat warga kampus khususnya sahabat-sahabat atuk di UKM. Moga dalam keadaan sihat dan senantiasa di bawah payung naungan keredhaan Ilahi hendaknya. Peperiksaan sudah pun bermula di kancah perbukitan ilmu. Mudah-mudahan apa yang diharapkan kejayaan berpihak pada kita. Samada kejayaan di dunia mahupun di akhirat.

Sahabat-sahabat mahasiswa/siswi sekalian,
Di sisni atuk ingin melontarkan persoalan kepada diri atuk dan sahabat-sahabat. Adakah ilmu yang kita cari ini hanyalah semata-mata kemuncaknya di hari peperiksaan sahaja? Adakah Penat lelah yang kita lalui semasa menimba ilmu di dewan-dewan kuliah dan tutorial hanyalah semata-mata ingin dibuang dan dimuntahkan segala-galanya di kertas-kertas soalan peperiksaan? Jika ‘ya’ jawapannya, maka kita bukanlah hamba yang benar-benar mencari ilmu kerana Allah swt. Jika kita melihat pada zaman umat terdahulu, ketika mana para sahabat menuntut ilmu, hanyalah kerana Allah, semata-mata ingin mengembangkan Islam. Maka hasilnya kita dapat melihat Islam berkembang sehingga kini dengan gahnya. Mereka menjadi da’i yang hebat. Abid yang alim. Sedangkan mereka tidaklah melalui ujian dan peperiksaan di DECTAR, DG, KTAM, Lobi A, B, C, D dan sebagainya seperti mana yang kita lalui. Akan tetapi mereka bersungguh-sungguh menimba ilmu hanyalah kerana Allah swt.

Oleh itu, atuk ingin meminta kepada semua warga kampus khususnya UKM, marilah kita mengadaptasikan ilmu kita kepada masyarakat. Kitalah da’i, kitalah agen perubah, kitalah aset kepada negara yang akhirnya akan merubah dan menggoncang dunia dengan ilmu yang kita miliki. Bukan hanya sekadar melepaskan segala-galanya di kertas soalan dan seolah-olah tamat dan gugurlah riwayat Ilmu dalam hidup kita selepas tamat peperiksaan. Mahasiswa sepatutnya mempunyai kelebihan kerana ‘Ilmu’. Peperiksaan hanyalah sekadar menilai kebolehan kita di pentas dunia sahaja. Akan tetapi ingatlah, bahawa kita mempunyai peperiksaan yang hakiki iaitu ‘kematian’. Atuk yakin dan percaya, jika kita adaptasi dan menterjemahkan ilmu kita di dalam masyarakat sekeliling hanyalah semata-mata ingin mengembalikan ‘ketuanan Islam’ suatu hari nanti, InsyaAllah kita akan berjaya di hari peperiksaan yang hakiki yang mana akan di soal oleh ‘pensyarah’ munkar dan nakir. Hebat manapun kita, pandai cerdik sekalipun kita, kaya mewah sekalipun kita, jika kita tewas dalam mengamal dan menyampaikan ilmu yang kita ada, maka bersedialah kamu untuk gagal dalam peperiksaan yang hakiki sekaligus di azab oleh Allah swt.

Ayuhlah sahabat-sahabat mahasiswa/siswi, jadikanlah ilmu kita sebagai jalan untuk kita menyampaikan dakwah dan amalan seharian dalam kehidupan, bukan sekadar dijadikan hiasan di dalam dada dan akhirnya hilang begitu sahaja kerana dek maksiat yang telah kita lakukan. Kita juga perlu ingat, bukan hanya sekadar mencari kejayaan dalam peperiksaan final sahaja, akan tetapi mengjangkau lebih daripada itu, bahawa kejayaan menggapai dan mencari keredhaan Allah itu adalah lebih utama. Kita mestilah meletakkan authority kita sebagai mahasiswa dan dalam masa yang sama kita juga perlu sedar, priority keutamaannya kita adalah khalifah di muka bumi Allah. Ilmu dan amal haruslah disatukan. ‘ilmu tanpa amal sama seperti pokok tanpa buah.

Firman Allah swt:
"Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama (dari kalangan kamu) dengan beberapa darjat".
(al-Mujadalah: 11).

No comments:

Post a Comment