Friday, August 28, 2009

KISAH BENAR UNTUK DIJADIKAN IKTIBAR


Seorang doktor di Amerika Syarikat telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban yang ditemui dalam penyelidikannya. Beliau amat kagum dengan penemuan tersebut, sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran. Beliau adalah seorang doktor neurologi. Setelah memeluk Islam, beliau amat yakin akan perubatan secara Islam dan dengan itu telah membuka sebuah klinik yang bertemakan "Perubatan  Melalui Al-Qur'an". Kajian perubatan melalui Al-Qur'an membuatkan ubat-ubatannya berteraskan apa yang terdapat di dalam Al-Qur'an.

Di antara kaedah-kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa, madu lebah, bijirin hitam (black seed) dan sebagainya. Apabila ditanya bagaimana beliau tertarik untuk  memeluk Islam, maka doktor tersebut memberitahu bahawa semasa beliau melakukan kajian urat saraf, terdapat beberapa urat saraf  di dalam otak manusia yang tidak dimasuki  oleh darah. Sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup  untuk berfungsi secara normal.

Setelah membuat kajian yang memakan masa beberapa lama, akhirnya beliau mendapati   bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan pada ketika seseorang itu sedang sujud semasa mengerjakan sembahyang. Urat  tersebut memerlukan darah hanya untuk beberapa sukatan yang tertentu sahaja. Ini bermakna bahawa darah hanya akan memasuki  urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam.

Begitulah keagungan ciptaan Allah. Oleh itu, barangsiapa yang tidak menunaikan sembahyang, otaknya tidak akan dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal.Oleh yang demikian, kejadian manusia  ini sebenarnya adalah untuk menganuti agama Islam  'sepenuhnya' kerana sifat fitrah kejadiannya memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agama-Nya yang indah ini.

Kesimpulannya

Makhluk Allah yang bergelar manusia yang tidak melakukan sembahyang, walau pun akal mereka berfungsi dengan secara normal tetapi sebenarnya dalam sesuatu keadaan mereka akan kehilangan pertimbangan dalam membuat keputusan yang normal.  Justeru itu,  tidak hairanlah jika manusia ini kadang kala tidak segan silu untuk melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan fitrah kejadiannya, walau pun akal mereka mengetahui bahawa perkara yang akan dilakukan itu adalah bersalahan dengan kehendak  mereka. Inilah kesan daripada ketidakupayaan otak mereka untuk  mempertimbangkan akan perbuatan mereka itu secara lebih normal.  Maka  dengan itu tidak hairanlah timbulnya bermacam-macam gejala-gejala sosial masyarakat mutakhir ini. Oleh itu, marilah kita bersama-sama mengambil  ikhtibar daripada kisah di atas. Ambillah Islam secara menyeluruh dan bukannya secara sedikit mahupun sebahagian sahaja.

Firman Allah swt di dalam kitab suci al-Quranul Karim:

“Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu kedalam Islam secara keseluruhan (kaffah), dan janganlah kamu mengikut jejak langkah syaitan, sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata”.

(al-Baqarah: 208)

 

No comments:

Post a Comment