Friday, August 28, 2009

DR. ABDULLAH AZZAM "Mujahid Ikhwan Muslimin Yang Rindukan Syahid"

“Sesungguhnya kecintaan kepada jihad telah menguasai kehidupan, diriku, perasaanku, hatiku dan seluruh deritaku.

Mereka yang memasang cita-cita yang tinggi (untuk melihat kemenangan Islam) tanpa membuat apa-apa persediaan adalah merupakan mereka yang berjiwa kecil dan tidak mahu serta tidak mungkin sampai ke kemuncak perjuangan dan tidak akan berjaya menuju ke matlamatnya.

Sesungguhnya membiarkan umat Islam disembelih di atas muka dengan hanya kita mengeluh sambil berkata: “la haula wala quwwata illa billah” atau hanya mengucap: “inna lillahi wainna ilaihi rajiun” dan hanya melepaskan geram di tangan dari jauh tanpa menjuruskan perasaan tersebut kepada suatu perancangan yang rapi untuk menghadapi permasalahan tersebut, hanyalah satu kepura-puraan terhadap agama Allah dan satu kelucuan perasaan yang hambar serta dusta yang telah sekian lama menipu diri sendiri di segenap sudut.

Aku tidak Nampak apa-apa perbezaan di antara mereka yang meninggalkan peperangan pada jalan Allah (jihad) dengan mereka yang meninggalkan sembahyang, puasa dan zakat.

Sesungguhnya aku melihat bahawa tiada satu amalan pun datang menampung kekosongan kewajipan jihad yang ditinggalkan  itu walaupun ia bernama dakwah, tarbiyyah, tulisan dan sebagainya.

Barangsiapa yang bertemu dengan Allah (mati) tanpa senjata di tangan mereka maka sesungguhnya mereka bertemu dengan Allah dalam keadaan berdosa kerana meninggalkan ‘qital’ melainkan orang-orang yang dalam keuzuran syarie.

Aku melihat bahawa mereka yang diampunkan oleh Allah swt sekiranya meninggalkan jihad hanyalah orang buta, orang cacat orang sakit dan orang-orang yang lemah (mustad’afin) samada daripada kalangan lelaki, perempuan mahupun kanak-kanak di mana mereka itu tidak mampu untuk berjihad dan tidak ada jalan langsung untuk menunaikannya.

Wahai kaum muslimin…

Kehidupan kalian adalah jihad, kemuliaan kalian juga adalah terhasil dari jihad dan kewujudan kalian di atas muka bumi ini, terikat dengan ikatan yang berpanjangan dengan jihad.

Wahai para pendakwah…

Tiada berharga kalian berpanas cahaya matahari melainkan jika kalian menyandang senjata bagi menghadapi golongan taghut yang melampau, orang-orang kafir dan orang-orang yang zalim yang semakin bermaharajalela”.

                                                                                                                                                (as-Syahid Dr Abdullah Azzam)

No comments:

Post a Comment